Bröllopslekar

Bröllop, denna hyllning till kärleken och äktenskapens startpunkt. Många brudar och brudgummar har vigts igenom historien, en del har levt lyckliga i alla sina dagar såsom man ska göra medan för andra har det gått, ja vad ska man säga, så där för. Hur som helst så ska ju själva bröllopet var en fest och en kul tillställning för både brud och brudgum och alla festens deltagare. Här nedan följer lite tips på lekar och liknade man kan roa sig med på ett bröllop. Hoppas ni finner dem roliga!

Lista med alla bra bröllopslekar

Bröllopslekar 1: Frågeleken/Skoleken

I denna lek så ska brudparet sitta med ryggen mot varandra och de ska svara på frågor om deras förhållanden. Var snälla nu med frågorna, för man vill ju inte sabotera allt för mycket redan första dagen som gifta! Frågorna besvaras genom att ett föremål hållas upp som representerar bruden eller brudgummen, vanligtvis dennes sko. Men även andra föremål som syns väl går bra att använda. Sedan går det till som så att båda svara samtidigt genom att räcka upp skon när ett påstående görs, som tex ”Vem är snyggaste på morgonen” och om bruden tycker att hon gör det så räcker hon upp sin sko och så vidare. Eftersom paret inte ser varandra då de sitter rygg mot rygg kan detta leda till många skratt hos publiken och dråpliga situationer! 

Här nedan följer en liten lista på saker man kan fråga paret!

 • Vem har fräschast andedräkt?
 • Vem kör bil bäst?
 • Vem fickparkerar bäst?
 • Vem är duktigast på att hålla i pengarna?
 • Vem luktar godast?
 • Vem har snyggast rumpa?
 • Vem har surast på morgonen?
 • Vem snarkar högst?
 • Vem säger mest förlåt?
 • Vem är den lataste?
 • Vem snor den andres strumpor?

Bröllopslekar 2: Dansbingo

En annorlunda och kul lek som även kommer få gästerna att släppa loss och kanske lära känna de gäster de inte känner sen innan lite bättre. Leken går till som så att ett brev tejpas fast under varje gästs stol. I brevet finns en siffra på en klisterlapp samt en bingobricka. Klisterlappen med siffran får inte visas för någon utan sätts fast under skon. Nu så är det dags för dans och att bjuda upp någon. Efter avslutad dans får ni be er danspartner att lyfta på foten och visa er sin siffra på klisterlappen. Finns detta nummer med på er bingobricka är det bara att kryssa över. Den som får en hel rad först vinner. En rolig och lite utmanande lek! Den som vinner kan ju få något spexigt pris eller likande!

Bröllopslekar 3: Lappen i lådan

Denna lek är en klassiker på många bröllop i Balkan och Sydeuropa. Man förbereder genom att skriva ned olika uppgifter på små lappar som man viker ihop så de inte går att läsa. Dessa uppgifter kan vara relaterade till brudparet såsom frågor om hur de träffades eller andra saker som rör deras liv. Eller så kan det vara olika uppgifter man utför på bröllopet. Sen lägges alla lappar i en låda eller hatt eller liknade och sen får gästerna i tur och ordning ta upp en lapp och läsa högt vad som står på den och sedan utföra uppgiften. Här nedan följer en lista på saker man kan göra.

 • Fråga Bruden eller brudgummen vem som har det roligaste skrattet.
 • Gå fram till närmsta bordsgranne av motsatt kön och fria till dem på skämt.
 • Drick upp bruden eller brudgummens dryck eller äta en bit av deras mat/tårta.
 • Sjung en påhittad serenad till parets ära.
 • Försök rappa en hiphopsång om paret eller bröllopet.
 • Dansa någon form av dans som står på lappen.
 • Räkna upp sjuans multiplikationstabell.
 • Härma Bruden eller brudgummens dialekt om denne har en distinkt sådan.
 • Gå fram och klipp av brudgummens slips med en sax. (obs kan vara känsligt beroende på hur brudgummen är.)
 • För en konversation med en osynlig gäst.
 • Prata om hur bra du är på att klippa gräs.
 • Prata om hur hundar samt katter tycker om dig så mycket på grund av din lukt.

Bröllopslekar 4: Fejktårtan/Rakskumstårtan

Denna är väl mer av ett prank eller ett skämt men väldigt kul och dråpligt! Som tradition på många bröllop så bärs ju tårtan in för brudparet som en överraskning men i denna version så spelar man dem ett litet spratt! Man tillverkar helt enkelt en fejktårta som man tappar i golvet! Minnen på brudparet och de ovetande gästerna är oslagbar! Fejktårtan tillverkas lättast av kartong som man skär till i lämplig form och sedan istället för grädde kan man ta raklödder för att få en naturtrogen effekt. Viktigt att efter sorlet påpeka att detta bara var på skämt så ingen får för sig något! Efteråt kan ju direkt den riktiga tårtan spatserar in under pompa och ståt! 

Bröllopslekar 5: Tavleleken

Denna lek tar lite tid och kraft att förberedda men är väldigt rolig, annorlunda och uppskattad! Man fixar en ram av någon sort, gärna flera olika som man kan dekorerar som man vill, så detta är något för den pysslige! Sen utöver detta så fixar man lite olika rekvisita med, så som roliga peruker, kläder, hattar, slipsar och lite annat smått och gott. Sen får gästerna göra en tavla med sig själva som motiv som en fotograf eller liknade tar kort på. 

Här kan mycket roliga motiv äga rum med roliga utstyrslar, grimaser och spexiga upptåg. En tävling kan anordnas med för den bästa tavlan och om det går hade en projektor eller likande varit helt utmärkt att använda för att visa upp allas alster och kora vinnaren. Olika kategorier kan ju utses med såsom ”Bästa Spexarna” ”Snyggaste killen/Tjejen” ”Mest fantasifulla bild” ”Proffsigaste tavlan” och så vidare. Låt brudparet bestämma vem eller vilka som vinner eller anordna någon form av röstsystem. Lycka till!

Bröllopslekar 6: Porträtten

Denna lek är en perfekt stämningshöjare och isbrytare på bröllopet! Efter middagen så dela ut papper och penna till alla deltagare och berätta för dem att de ska rita av den som sitter mittemot dem eller liknande. Kommer garanterat locka till många skratt och få folk som kanske inte känner varandra så väl att börja prata!

Bröllopslekar 7: Musiktävling

Ett musikquiz är garanterat en succé på bröllopet. Du kan förberedda frågor och dela ut lappar där svaren kan skrivas ned. Frågorna kan ju variera stort såsom ”Detta band vann Eurovison år 1987, men vad är andra ordet i låtens titel” eller ”Denne artist låg på svensktoppen 1993 i fyra veckor, vad är hans namn?”. Här sätter endast din fantasi gränser så det är bara att sätta igång och börja klura ihop lite frågor!

Bröllopslekar 8: Låttävlingen

En kul lek för alla musikälskare där ute! Den går till som att gästerna i förväg väljer exempelvis ut tre låtar (gör detta i lag eller välj ut specifika individer då detta annars kan ta väldigt långt tid om det är ett stort antal gäster närvarande) och dessa låtar spelas sen upp på festen och resten av gästerna ska då ge låtarna poäng ifrån 0-10 och skriva ned poängen på en blankett eller liknade som man kan ha skrivit ut för detta ändamål. Den låt som i slutet har mest poäng och den person/lag som valt denna är segraren! En kul och annorlunda tävling.

Bröllopslekar 9: Sagan

Sagan går till som så att man ger ett papper eller flera till förste man eller kvinna och ber honom skriva ned två eller tre meningar om brudparet, och sen skickar man den vidare till näste man och näste man och så vidare. När det är klart kan ju exempelvis brudparet läsa upp sagan högt för gästerna. Kommer garanterat att locka till många skratt då det kan bli rätt så fantasifullt och roligt när flera författare skapar tillsammans.

Bröllopslekar 10: Hela havet stormar

Hela havet stormar vet ju de flesta av oss hur den leken går till men denna variant är lite med en twist! Man börjar ju som sagt med att ställa ut så många stolar som deltagare och tar bort en efter att musiken slutat eller vad man nu har som signal. Men istället för att bara sätta sig ned så har man i denna variant någon som läser upp ett föremål som ska hittas innan deltagaren får sätta sig ned på stolen. Detta kan vara saker man kanske har gömt i lokalen eller de lite enklare sättet är att ropa upp saker som finns tillgängligt på festen som till exempel en gaffel, slips, ölburk, tallrik, en av motsatt köns sko eller en snusdosa eller liknade. Se bara till så att gästerna inte blir allt för ivriga och river hela stället i sin jakt på dessa föremål! Roliga priser och liknade kan ju delas ut till vinnaren. Denna lek bjuder garanterat på skratt och kan vara bra att dra igång om stämningen på festen börjar mattas av då den garanterat höjer tempot ett par snäppt!

Så där då var det slut på tips på lekar och dylikt man kan ha på ett bröllop och vi hoppas att ni som läser detta får en underbar fest, och om du själv kanske ska gifta dig snart och ha ett bröllop och läser här, lycka då till med äktenskapet och kärleken!

Lämna en kommentar