Lekar för barn

Massor av lekar för barn.

Alla vet vi ju att barn älskar att leka, det är ju detta det ägnar mesta delen av sin tid åt! Oavsett om det är jage, kurragömma, pantgömme, brännboll eller liknade så älskar barn att leka och nya lekar är alltid välkomna! Här kommer lite tips på lekar för barnen att ha kul med! 

Lekar 1: Björnen sover.

Denna klassiker kanske inte alla har hört talas så vi tar instruktionerna här en gång till. Alla deltagare sitter i en stor ring. En av deltagarna blir utvald till att spela björn och ska då ligga i mitten utav ringen och låtsas sova, att denne är en björn i ide. Alla som är i ringen går då runt den som är björnen och sjunger

  • Björnen sover, björnen sover i sitt lugna bo. Han är inte farlig, bara man är varlig. Men man kan dock, men man kan dock honom aldrig tro.

När sista ordet på visan har sjungits klart, så rusar då björnen upp ur sitt ide och försöker fånga en av deltagarna! Den som blir fångad blir då istället den sovande björnen och på så vis fortsätter leken.

Lekar 2: Simon säger.

Den här leken går ut på att man ska göra som Simon säger men man kan använda ett annat namn om man nu tycker det är roligare. Om du exempelvis säger ”Simon säger hoppa tre gånger i luften!” samtidigt som du just gör detta så ska barnen också göra det.

Men om man bara säger vinka med händerna, utan att säga Simon säger så ska barnen inte härma dig. Börja med något rätt lätt som ”Simon säger, lägg armarna i kors” och gör själv detta. Fortsätt sedan med ”Simon säger hoppa på ett ben tre gånger!” ”Simon säger göra en rolig grimas!” Det finns mängder med saker att göra här bara man har fantasin. Leken är också lätt att anpassa till åldern på barnet och är därför en mångsidig och rolig lek. En klassiker helt enkelt.

Lekar 3: Kasta gris.

De som lekar denna lek står i en ring och kastar en boll emellan sig. Man ska fånga bollen och försöka med att inte tappa den. Om man missar att fånga bollen eller tappar den så får man då bokstaven G. Andra gången detta sker så får man R, sedan I och sist S. När man missat alla fyra gånger är man ute ur leken och är då en Gris. Den som är sist kvar står som segraren. 

Lekar 4: Legorace

Denna lek är väldigt kul för barn då de kan fundera ut hur deras bil ska byggas ihop utav legoklossar, hur den kan bli snabbast och så vidare. De går att tävla i lag eller var för sig. Varje lag eller deltagare i leken bygger varsin bil utav lego. När bilen är klar fäster man fast den i ett långt snöre där framme och i andra änden sättet man fast en pinne eller penna som man ska kunna snurra upp snöret på. När alla har byggt färdigt sina bilar så gör man en startlinje samt mål och ställer upp bilarna innanför startlinjen. 

När starten eller startsignalen går så gäller det att snurra på så att ens egen bil kommer först över mållinjen! Det är inte tillåtet att rycka i pinnen eller pennan utan man ska snurra den! Första bilen över mållinjen vinner!

Lekar 5: Minnesleken.

Denna lek är rolig och bra för barnens minne och förmåga att se mönster och komma ihåg saker. Man tar ett bord till exempel och lägger några saker där på, det kan vara leksaker, garnnystan, en banan eller annan frukt, någon av barnens mössa eller vantar, bestäm sedan en tid och berättar för barnen att de ska försöka memorera så många saker som finns på bordet. Sedan lägger man en filt över bordet och barnen ska då under exempelvis en minut skriva ned så många saker det kommer ihåg på en lapp. När tiden är över är det dags att dra bort filten och så ser man vem som har kommit ihåg flest saker på sin lapp, och han eller hon är vinnare! 

Lekar 6: Visselleken

Mycket rolig lek samt att barnen får något gott att tugga på! Ge barnen ett par kex, gärna så pass många att de fyller deras munnar. Berätta sedan att de ska stoppa kexen i munnen och sedan försöka vissla en för barnen känd melodi med kexen i munnen! Många skratt kommer utlovas. Den som lyckas vissla melodin först står som segrare! 

Lekar 7: Spökboll

Denna lek kräver lite större utrymme, en trädgård eller ännu bättre en gympasal. Dela in barnen i två lag, ge dem någon form av mjuk boll eller om barnen är lite äldre och tuffare så kan en handboll eller tennisboll fungera. Dra eller gör en linje som representeras av något föremål och berätta att om man går över denna linje så åker man ut. Om ni är i en gympasal så kan ni med fördel även dra ut lite träbockar, madrasser och liknade som finns i en gympasal och ha som ”skydd” där deltagarna kan gömma sig bakom. I en trädgård finns säkert stolar eller bord eller liknade som passar för detta. 

Själva leken går ut på att man ska kasta bollen på motståndare laget och om man träffar så åker denna person ut. Det finns lite olika regler som att man får skydda sig med armarna, ofta armbåge och nedåt men om bollen träffar någon annanstans så åker man ut. Här gäller det att hoppa och försöka undvika bollen så gott det går när den kommer farandes. Det lag vars deltagare åker ut först förlorar. 

Lekar 8: Ballongskattjakt

Mycket rolig lek som med fördels görs utomhus på en större yta. Ju fler ballonger desto bättre. Passar bra på födelsedagskalas och liknade. Förberedd genom att köpa ett antal ballonger, fyll sen en del av dessa med saker som får plats i ballongen såsom karameller, godis, kanske en del ballonger är lite speciella med en nyckel i som leder till en skattkista? Blås sedan upp ballongerna och berätta för barnen att de är dags att stampa och hoppa sönder ballongerna och hitta sakerna däri! Barnen älskar att hoppa och smälla ballongerna och kommer bli ännu gladare när de upptäcker att de finns godis inuti eller andra roliga saker! 

Lekar 9: Fiskedamm

En kul lek som barn tycker är spännande och rolig. Tillverka ett fiskespö av en pinne eller kvast, går bra även med riktigt fiskespön med undvik de vassa dragen! Fäst sedan ett snöre på spöet och sätt fast en klädnypa i änden. Tillverka sedan en ”damm” genom att hänga för något lakan eller liknade så att barnen inte ser vad som sker där bakom. Sen får barnen i tur och ordning fiska i dammen genom att ta sina spön över lakanet och där i fiska. Bakom står självklart någon vuxen och fäster fast något barn gillar i klädnypan. De kan vara en påse godis, en liten present eller liknade. Denna lek kommer garanterat bli en stor succé! 

Lekar 10: Farfars byxor

En gammal klassiker som många av er vuxna säkert lekt i sin barndom. Leken går till som så att barnen sätter sig i en ring, och svaret på alla frågor som ställs i den här leken ska vara ”FARFARS BYXOR” och det är inte tillåtet att skratta när man säger detta. Om man nu råkar göra detta så åker man ut för den omgången. Frågor man kan ställa är,

  • Vad åt du till frukost?
  • Vad hade busschauffören på skolbussen på sitt huvud?
  • Vad gillar din pappa allra mest att äta?
  • Vad har din mamma på sig på jobbet?

Och liknade frågor. Den som håller sig för skratt längst vinner hela leken! Det är tillåtet att göra grimaser eller lustiga minner för att försvåra det för sina motståndare. Mycket uppskattad lek av barn och även vuxna.

Lekar 11: Kom alla mina små kycklingar.

Kom alla mina små kycklingar är en lek som leks på stora ytor, så som utomhus eller i en gympasal. En person ska spela höna eller hönsmamman, en annan är varg eller räv och de övriga barnen är kycklingar. Hönan står vid ena sidan av området där leken äger rum, i ett område som är säkert eller som är boet för kycklingarna där vargen eller räven inte kan fånga dem. Kycklingarna står på andra sidan och vargen eller räven står i mitten mellan hönsmamman och kycklingarna. Leken börjar med att den som är hönan ropar ” Kom alla mina små kycklingar”. De barnen som är kycklingar ska då enligt traditionen säga att de inte törs springa över på grund av vargen eller räven men då ska den modiga hönsmamman mana på dem att ända springa över. Vargen/Rävens uppgift är att jaga och fånga kycklingarna. Den som blir tagen åker ut och segraren är den som ensam, sista gången lyckas springa tillbaka till mamman.

Lekar 12: Blindbock

Denna lek går till som så att en är blindbocken och dennes ögon binds för och han eller hon ska då försöka fånga de andra deltagarna! En annan version är att den som är blindbock ska försöka identifiera de andra deltagarna genom att känna på deras hår eller kläder, självklart med ögonbindel på!

Lekar 13: Säcklöpning

Fixa ett par säckar som barnen får plats i, gärna jutesäckar men även vanliga, stora svarta soppåsar går bra. Skapa sedan en mållinje och en startlinje. Barnen ska då hoppa eller på vilket sätt de nu vill ta sig fram i säckarna och först fram över mållinjen vinner! Går även att göra i varianter med hinder barnen ska hoppa över eller som en slags bana som även den kan innehålla olika hinder eller liknande. 

Lekar 14: Ett skepp kommer lastat

En gammal klassiker som lekts på Sveriges skolor under många år. Leken leks i ring. Själva leken härstammar ifrån en svunnen tid då de flesta utav transporterna till Sverige kom via båt och hamnar.

Leken går till som så att en börjar med att säga ett ord i meningen ett skepp kommer lastat. 

Exempelvis ”Ett skepp kommer lastat med bananer” då är det nästa deltagares tur och då ska han eller hon säga något som börjar på R, alltså den sista bokstaven i just bananer. 

”Ett skepp kommer lastat med råttor” och så fortsätter det så tills en deltagare inte kommer på något att säga eller säger något som redan sagts. För att göra de hela lite svårare kan ett tema utses som till exempel djur eller maträtter och så vidare.

Lekar 15: Under hökens vingar

Under hökens vingar är en lek som passar bäst utomhus eller i en gympasal.

Ett barn utses till hök och ställer sig i mitten utav tillexempel en fotbollsplan och de övriga barnen ställer sig på den ena kortsidan. Den som är hök ropar då ” Under hökens vingar. Kom!”

De övriga barnen och deltagarna svarar då med ”Vilken färg”. Den som är hök väljer då ut en färg som tillexempel röd. Nu gäller de för alla dem som inte är hök att springa över utan att bli tagna av den som är hök. Om något av barnen har på sig ett klädesplagg i rött som en mössa eller byxor eller vad som, så är detta barn immunt emot att bli fångat. Alla barn som blir fångade blir också de hökar och så fortsätter leken till ingen eller endast en deltagare återstår. Den siste som är kvar blir höken i nästa omgång utav leken.

Lekar 16: Röda och Vita rosen

Röda och vita rosen är en populär lek för lite äldre barn. Börja leken med att utse ett föremål till skatt, tillexempel en fin sten eller en boll eller liknade. Dela sedan upp er i två lag, ett lag är röda rosen och det andra är vita rosen. Kom sedan överens om vilket lag som ska gömma skatten. Alla i laget som gömmer skatten ska veta om vart den göms. Under tiden väntar motståndarlaget utan att tjuvkika.

När väl skatten är gömd så ropar då laget att skatten är gömd eller liknade. Då ska laget som letar efter skatten försöka tillfångata medlemmar ur det andra laget. När ett barn väl blir tillfångataget så måste den avslöja en ledtråd om vart skatten befinner sig. Sen blir detta barn fånge. Ju fler fångar man får desto fler ledtrådar! När väl skatten hittats av det letande laget så släpps fångarna fria och man byter roller så att det lag som letade efter skatten nu får gömma den. Leks med fördel i en skog eller liknade där det finns mycket bra gömställen både för barnen och skatten.

Lämna en kommentar