Utomhuslekar

Massor av Lekar till utomhus

Finns det något roligare än att leka utomhus med dina vänner och familj på en solig och härlig dag? Känna solens varma strålar gör nog att alla blir på humör för fart och fläkt. Oavsett ålder så vet vi att alla gillar att leka då och då och här kommer lite tips på olika lekar och spel man kan roa sig med utomhus.

Ibland behöver du ett spel eller en lek som man bara kan spela utan särskilt mycket ansträngning och som erbjuder lite härligt och lekfullt kaos som inte kräver en massa regler. Så vi hoppas att ni finner våra tips roliga och hjälpfulla! 

Stor samling av Utomhuslekar

Sparka burken

Hur man spelar.

En person ska skydda en burk (eller vilket föremål som helst går bra) medan de andra deltagare försöker springa fram och välta den. 

Vad är baksidan då? Jo de som försöker sparka ned eller välta burken, om de blir tagna av den som vaktar den, så blir det då med i han eller hennes lag och ska då också försöka med att skydda burken. Detta kan leda till lite intressanta och spännande situationer!  

Armbrytning

Hur man spelar det: Två deltagare lägger armbågarna på en stadig yta såsom ett bord och greppar varandra i händerna. Dem som kan få den andras hand att röra vid ytan står så som segraren. Man får inte använda sig av den fria handen eller lyfta sin armbåge över ytan eller bordet. Då förlorar man.

Vad är det som gör armbrytning så bra och kul? Jo det är den ultimata en-mot-en striden om styrka och uthållighet samt att det finns nog inget graciöst sätt att förlora i en armbrytnings match. Något för alla starka gossar där ute! 

Tyst boll

Hur man spelar det: En grupp kastar runt på en boll. Om du släpper bollen eller är tappar den, då är du ute. Om du gör en dålig passning är du ute. Om du gör ett ljud, är du ute. Sista person kvar i gruppen är vinnaren.

Vad gör denna lek så bra då? Den är enkel, men underhållande, kräver inget mer än en boll. Passar bäst för barn. Får också gapiga ungar att hålla tyst under ett par minuter vilket kan vara skönt för alla trötta föräldrar där ute. 

Krigsfångar

Dela in deltagarna i lag. Varje lag väljer ut en ifrån motståndarnas lag att vara fånge och de två fångarna placeras i ett fängelse. Detta fängelse kan vara ett visst område eller en låda eller liknade om ni spelar ute. 

Varje lag gör sig redo och målet är att befria sin lagkamrat ifrån motståndarnas fängelse. Man befriar sin kamrat genom att röra vid honom eller henne. Om man blir tagen när man ska försöka befria sin kamrat så åker man själv in i motståndarnas fängelse. Målet är att fånga in alla motståndare eller befria sina egna. När man väl har lyckts befria sin kamrat så är man fredad.

 Dodgeball

När det gäller roliga utomhusspel måste den amerikanska leken Dodgeball vara en av de allra roligaste lekarna man kan spela. Mycket rolig och aktiv lek. 

I Dodgeball så delar man upp deltagarna i två lag och placera ett valfritt antal bollar i mitten, emellan de båda lagen. Dessa bollar får gärna vara mjuka bollar som kan kastas på motståndarna utan att skada dem. Tanken är att båda lagen ska få tag i bollarna och kasta dessa på motståndarna på andra sidan. Om en person blir träffad, så är denne ute ur leken och får ställa sig utanför spelplanen. Detta görs tills ena laget har lyckats träffa eller bränt ut alla andra ifrån motståndarlaget. 

Pithu

Ett mycket populärt spel bland barn i Indien. Leken går ut på att man har en boll och en hög med platta stenar (som staplas ovanpå varandra). 

Dela in er i två lag.

En medlem av ena laget kastar bollen i stapeln för att försöka välta ned stenarna. Motståndarlaget ska då försöka återställa högen av stenar medan motståndarna kastar bollen mot dem. Om bollen träffar en person är han ute och hans lag fortsätter utan honom. Så fortsätter leken tills de lag som kastar lyckas bränna ut alla motståndare eller de lag som försöker bygga upp hög med stenar lyckas med detta utan att bli träffade eller brända. 

Storma fortet.

I denna lek så krävs det att man är ett gäng deltagare. Ena laget bygger ett fort av lämpliga saker, till exempel trädgårdsmöbler och i fortet ska en ”skatt” förvaras. Denna skatt kan vara något slumpmässigt objekt. Laget som har skatten ska skydda denna ifrån motståndarna. Här är det roligt om man kan ha lite olika saker eller vapen som man kan attackera motståndaren med som till exempel kuddar, mjuka bollar att kasta på varandra osv. För att distrahera motståndare. Om försvararna lyckas vidrör en av anfallarna så placeras denna också innanför fortet och är då fånge. Han kan fritas genom att någon ifrån hans lag vidrör honom utan att själv bli tagen. Så håller man på så här tills försvararna fångat alla motståndarna eller anfallarna lyckats hoppa in i fortet och ta skatten. Anfallarna får brotta ned och hålla nere försvararna eller på andra sätt gör dem inaktiverade som man kan komma överens om innan man börja spela.

Frisbee prick.

En rolig lek för alla barn, vuxna och all däremellan. Man kan skapa en egen bana med olika objekt som ska träffas med hjälp av en frisbee. Man får tre försök på sig för att slå ned ett objekt och varje station kan vara av olika svårighetsgrad. Objekten kan stå längre bort, vara litet och svårt och träffa och liknad. Skapa en poänglista där svårare objekt ger högre poäng och så vidare.

Tänk minigolf. I slutet så är den deltagare eller lag med mest poäng, vinnare. 

Så där då var det slut med inspiration och idéer på utomhuslekar ifrån vår sida. Kolla gärna in alla våra andra delar på sidan med innehåll så som roliga historier, skämt, lekar, tips på tackkort och liknade. Ha en bra dag och återvänd gärna till sidan, om ni nu inte blev sugna på att surfa vidare här inne! 

Lämna en kommentar