Gåtor för vuxna

Även ni vuxna kan behöva träna era hjärnor ibland för att inte bli slöa. Att lösa gåtor håller hjärnan skarp och kan verkligen hjälpa er att tänka snabbare. Vill ni ha en bra hjärna under längre tid är därför lite gåtor riktigt bra att lösa. För att hjälpa er med detta har vi sett till att samla några riktigt kluriga gåtor idag. Hur många klarar du? Låt oss helt enkelt se för sätter vi igång med lite gåtor!

  1. Du har precis dött och står framför ett vägval. Framför dig ser du två portar och framför varje port står en ängel. En av portarna leder direkt till helvetet och en leder till himmelen. En av änglarna talar alltid sanning och en ljuger alltid men du vet inte vilken som är vilken. Du får ställa en fråga till en av änglarna. Hur ska du göra för att lyckas hitta vägen till himmelen?

Svar: Fråga en av änglarna vilken väg den andra skulle säga leder till himmelen. Sedan väljer du den motsatta. Om du frågar ängeln som talar sanning skulle han peka på vägen till helvetet. Frågar du ängeln som ljuger skulle han också peka på vägen till helvetet. Därför tar du den motsatta. 

  1. En man är i sin lägenhet när någon knackar på dörren. När han öppnar står det en kvinna där. När kvinnan utanför dörren ser mannen som bor där ursäktar hon sig och säger att hon trodde att det var hennes hem. Mannen ringer genast till polisen och säger att han misstänker att någon tänkte göra inbrott i hans hem. Hur vet mannen det? 

Svar: Kvinnan knackade på dörren vilket hon inte skulle ha gjort om hon faktiskt trodde att det var hennes hem.

  1. En gammal bonde hade dött och hans tre söner skulle nu få ärva. I hans testamente stod det hur hans 17 kor skulle delas upp mellan bröderna. Den äldste brodern skulle få hälften av korna, nästa pojke skulle få en tredjedel av korna och den yngsta skulle få en niondel av alla korna. Eftersom sönerna inte ville få halva kor satte de sig ner för att försöka dela upp korna mellan sig. Efter några dagar kom pojkarnas granne förbi. När pojkarna berättade för honom om sitt problem funderade han ett tag. Sedan gick han ut i hagen och sa att han hade en lösning. Vad var hans lösning?

Svar: Grannen lånade ut en av sina egna kor till bröderna. Då hade de 18 kor. Den äldsta brodern fick 9 kor. Den andra brodern fick 6 kor och den yngsta brodern fick 2 kor. Eftersom 2 plus 6 plus 9 är 17 kunde grannen sen ta tillbaka sin ko. 

  1. En rik familj bodde i ett runt hus. Föräldrarna skulle iväg på en fest och lade sina barn i deras sängar. De hade en städerska, en trädgårdsmästare och en kock. När föräldrarna kom hem upptäckte de att alla deras barn var döda. När polisen kom började dem förhöra de anställda. Trädgårdsmästaren sa att han skötte om trädgården. Kocken sa att han höll på att diska efter middagen. Städerskan sa att hon höll på att damma i hörnen. Vem är den skyldige?

Svar: Städerskan. Dem bodde i ett runt hus, städerskan kunde därför inte ha dammat i hörnen. 

  1. En bonde har en liten flotte. Han har också en kanin, en räv och ett salladshuvud. På flotten får han bara plats med sig själv och en sak till. Problemet är att räven kommer äta upp kaninen om han inte är där och kaninen kommer äta upp salladen. Hur ska han göra för att få alla sakerna över floden?

Svar: Han börjar med kaninen. Sedan åker han tillbaka och hämtar salladen. När han kommer till andra sidan lämnar han salladen och tar med sig kaninen igen. Sen tar han med sig räven men lämnar kaninen. Slutligen åker han tillbaka igen och hämtar kaninen. 

  1. I en låda ligger det 5 hattar. Två av dem är vita och tre är svarta. Nils, Pär och Erik tar upp varsin hatt från lådan. Nils kan se vilken hatt Pär och Erik har, Pär kan se vilken hatt Erik har men Erik kan inte se någon hatt. Det vet inte vilken hatt de själva har. Först frågas Nils vilken hatt han har. Han säger att han inte vet. Sedan får Pär samma fråga och han vet inte heller. Sist får Erik frågan och han vet. Vilken färg på hatten har Nils?

Svar: Svart. Eftersom Nils inte visst kan inte både Pär och Erik ha tagit en vit hatt eftersom Nils då skulle veta. Eftersom Pär inte heller vet kan inte Nils ha en vit hatt eftersom Pär då skulle veta vilken hatt han skulle ha. Därför har Nils en Svart hatt. 

  1. En man är går på en väg. Han kommer till en korsning. Det finns två byar som ligger åt motsatta håll i korsning. En är en by där alla talar sanning och det är dit han vill. Den andra är en by där alla ljuger. I korsningen står en man. Hur ska mannen lista ut vilken väg han ska välja, med bara en fråga? 

Svar: Han ber mannen att visa honom vägen till sin by. Kommer han från byn där alla talar sanning kommer han visa vägen dit. Kommer han från byn där alla ljuger kommer han ljuga och visa vägen till byn där alla talar sanning. 

  1. Det var en gång en man som hade en dotter som nyss fyllt 18 år. På baksidan av sin trädgård hade han en stor pool som var fylld med krokodiler. Mannen bjöd in alla männen i landet och sa att den som kunde simma genom poolen och överleva skulle få välja om han ville han en miljon kronor eller gifta sig med hans dotter. Plötsligt hörs ett plask och en man simmar genom poolen. Han kommer fram till andra sidan och mannen frågar vad han vill ha. Vad svara mannen som simmade?

Svar: Att han ville ha namnet på den som knuffat i honom

Lämna en kommentar