Festlekar

Roliga festlekar, partylekar och lekar för vuxna!

Nu kommer det lite tips på roliga lekar vid fest och partaj för er vuxna och barn men en del lekar kräver nog att man har åldern inne. En del av dessa kan skapa skratt, irritation, kul och vem vet kanske lite rajtantajtan (vuxenlekar) eller hångel? Här kommer lite förberedande tips på vad man kanske bör tänka på innan man föreslår dessa lekar.

Lista med Festlekar och Partylekar.

Festlekar 1: Rita grissvansen

Denna lek går ut på att man ritar en gris eller vilket djur man nu vill på ett stort papper och sätter upp i lagom höjd. Man klipper sedan ut en svans i papper eller tillverkar en av ett snöre och fäster i ett häftstift eller med häftmassa. Förse sedan deltagaren med en ögonbindel och ge denne svansen. Han eller hon ska då försöka att sätta svansen så nära grisen som den i verkligheten skulle suttit och för er som aldrig sett en gris är detta någonstans ovanför grisens skinkor. För att försvåra det hela kan man även snurra deltagaren ett par varv. Många skratt utlovas. 

Festlekar 2: Plocka ärtor.

Denna lek är en klassiker och kommer göra din fest till en riktig höjdpunkt! Alla deltagarna får en klädnypa eller ett sugrör, låt det vara valfritt. Ge dem sedan en tallrik med ärtor på och förklara att leken går ut på att när tiden är över så är vinnaren den som lyckats med att föra över mest ärtor till tex en burk eller liknade. Går givetvis att köra med ett visst antal ärtor eller i andra versioner. 

Festlekar 3: Gissa en känd person.

Denna lek går ut på att en person i rummet går ut därifrån och sedan kommer resten av deltagarna överens om en känd person, död eller levande som den utanför ska få gissa på. Sen så får person då gissa genom att ställa frågor såsom ”Lever personen” eller ”Är personen man?” dvs frågorna ska bara vara Ja eller Nej frågor. Så fortsätter frågorna tills man klurat ut vem personen är!

Festlekar 4: Musikintro leken.

Denna lek är något för alla musikaliska festare där ute. Den är ganska simpel samt väldigt rolig. Den går till som så att en person får bli den som sätter ihop en lista på tex Spotify eller slumpmässigt spelar upp låtar via sin telefon, dator eller vad som nu finns. De andra delas in i två lag och ska då snabbast möjligast gissa rätt på låten. De som ropar först ett överenskommet ord som t.ex ”Lag Ett” eller ”Team Börje” får gissa först, om detta lag misslyckas går chansen över till det andra laget. Kom överens om hur många gissningar innan det är över och en ny låts intro börjar att spelas upp. 

Vinnare är helt enkelt de lag som har mest poäng i slutet.

Festlekar 5: Uppdrag under tallriken.

Denna lek är väldigt rolig att använda på en fest eller likande där det är lite fler deltagare. Den går till såsom följande att alla får en lapp under sin tallrik tillexempel med beskrivning på en uppgift det ska utföra. Uppdragen får gärna vara lite annorlunda och kul och här nedan följer en lista på saker och ting ni kan göra eller säga.

 • Rapa högt.
 • Dra en fräckis.
 • Sjung en visa.
 • Klaga på maten och säga att det är vad det värsta du smakat.
 • Ät av din bordsgrannes mat.
 • Drick upp din bordsgrannes dryck.
 • Utropa ett fyrfaldigt leve och hurra.
 • Berätta en rolig historia.
 • Fria till din närmsta bordsgranne.
 • Ställ dig upp och gör en löjlig dans. 
 • Insistera på att byta stol med någon vid bordet.

Festlekar 6: Sardinen.

Denna lek är en version utav barndomens kurragömma, fast på ett lite annorlunda sätt och lekes bäst på en plats med mycket utrymme som tex i en stor trädgård eller ett hus eller liknade. Den är simpel och passar både barn och leksugna vuxna personer. Den går till såsom följande att en person gömmer sig och resten letar.  När man hittat personen så gömmer man sig på samma ställe och den som är sist förlorar leken! Det blir trångt som i en ask sardiner, därav av denna roliga leks namn. 

vuxenlekar

Festlekar 7: Pennan i flaskan fast med en liten twist.

Vi har väl alla lekt pennan i flaskan som små barn på diverse kalas, men denna är en annan version som vi kan lova bjuder på många skratt. Fixa ett antal plastflaskor beroende på hur många deltagare ni är och fyll dessa med vatten till lämplig nivå. 

Bind sen fast snören runt midjan på deltagarna och längst ut som ersätter pennan, sätt där en tampong i snöret. Satt ut flaskorna en bit ifrån deltagarna, starta sedan och då ska alla springa fram till flaskorna, händerna bakom ryggen, lyckas med bedriften att få ned tampongen i flaskorna med vatten, låta tampongen svälla och sen springa tillbaka till mållinjen utan att lyckas med att tappa sin flaska. Först tillbaka vinner. Låter väl lätt som en plätt?? Eller? 

Festlekar 8: Skala potatisleken.

Denna lek är väldigt kul och finurlig! Berätta inte för deltagarna innan dock vad leken går ut på! Blir mycket roligare så. Börja med att ta fram massor med verktyg som tex sågar, skruvmejslar, skedar, gafflar, fiskedrag eller vad du nu klurar ihop. Dela sen in deltagarna i lag, två om två. 

Be sedan lagen att välja ut ett verktyg de ska använda. Ge sedan varje lag en potatis (det går bra med andra frukter/grönsaker som man skalar) och berätta att tävlingen går ut på att den som får den lägsta sammanhängande biten av skal vinner. När skalet är slut på potatisen, är lagets tid över. 

Det kan vara väldigt roligt att se på när ett lag försöker skala potatis med ett borr eller en skiftnyckel kan vi lova! 

Festlekar 9: Race med skottkärra.

Detta är en helfestlig lek som man måste vara utomhus för att leka, gärna på så stor plats som möjligt. Passar utmärkt till midsommar. Bygg upp en hinderbana i trädgården eller på en strand eller likande. Utse lag två om två eller hur ni nu vill, beroende på hur många skottkärror ni har. En ska köra och en sitter i skottkärran och ska vara ”navigatör”. 

Den som kör får en ögonbindel och den som sitter i skottkärran ska ha på hörselkåpor och gärna även hörselproppar, han eller hon ska med andra ord höra så lite som möjligt! Detta som ni säkert förstår medför en hel del svårigheter i kommunikationen över hur man ska klara av hinderbanan. Ta tiden och snabbast vinner såklart!  Många skratt utlovas och även en hel del fall och misslyckandes, något för den skadeglade!

Eftersom detta är Sverige där säkerhet går före allt så är det väl bäst att förordna bruket av skyddsutrustning (hjälm ,flytväst ,reflexväst ,armbågsskydd ,munskydd) så ingen skadar sig eller blir kränkt, eller så behöver man kanske inte sätta ut stenbumlingar eller fallgropar längst med banan…..

Festlekar 10: Myntkopp.

Myntkopp är ett simpelt spel som endast kräver ett bord, någon form av kopp eller glass samt att alla deltagare har ett mynt var. Placera koppen i mitten av bordet och därefter ska deltagarna i tur och ordning försöka med att träffa sitt mynt ned i koppen. Om man träffar så bestämmer han eller hon om en annan valfri deltagare ska dricka en klunk av sin dryck eller om man själv ska dricka en klunk. Valet är ditt med andra ord, att bli fullare eller få andra att bli fullare! Både två är ju roliga minst sagt. 

Festlekar 11: Rulla Jordnöten.

Antal deltagare för denna lek bör vara minst två och leken går ut på att man ska förflytta en jordnöt längst med tex ett bord. Går att göra klurigare och svårare med hjälp av en hinderbana eller liknade.

Varje deltagare får en penna, tändsticka, tandpetare eller annat avlångt föremål att stoppa i munnen (inte det föremålet tjejer) och ska sedan försöka att rulla eller putta in jordnöten i mål. Simpelt man ack så roligt. Vinnare kan ju få en kyss av den fagra damen på festen eller något annat lämpligt såsom en öl eller två, vad vet vi. Roliga straff kan ju även utdelas till förloraren/förlorarna som tex att lukta farbror Torsten i armhålan eller att svepa Görans häxblandning på Treo och hembränt, endast er fantasi sätter gränser! 

Festlekar 12: Äggleken.

Denna lek är en välkänd klassiker och den går ut på att men anordnar en hinderbana eller bara en enkel mållinje och man ger de tävlande en sked med ett ägg i. Denna sked skall stoppas i munnen och man ska lyckas med att inte tappa ägget i backen. Det går att köra massor av varianter utav denna. Man kan ge deltagarna instruktioner om att dra ned byxorna eller binda ihop fötterna så att gången blir svårare, händerna bakom ryggen, ögonbindel, hinder på banan och allt annat möjligt. En annan för alla starka karlar där ute är att bära den som bär ägget på tex sina axlar och se till att ägget inte tappas. Ägget kan med fördel även bytas ut mot något annat. Kanske något otympligare som ett större äpple eller en banan? 

 

Hitta mer fest ideer och fest lekar på fest-tips.se.

                                                   

Lista med roliga Vuxenlekar

roliga partylekar

Här kommer lite tips på lekar som kanske inte är så lämpliga för barn att delta i då dessa kan innehålla ja, vad ska man säga,,,, inslagen utav en mer vuxen natur. Så låt er inspireras!

Vuxenlekar 1: Dartleken

Till denna lek krävs en darttavla och pilar. Sätt fast lappar på tavlan med tejp och låt sen deltagarna kasta. Om man träffar en lapp så tar man upp den och läser ut högt vad man ska göra. Skriv ned valfria förslag på saker man kan göra. Tex ”Ge närmsta manliga deltagare ett nyp i rumpan” om du är kvinna eller tvärtom om du är man. Här sätter endast din moral samt fantasi upp gränserna, och vem vet vad allt detta kan leda till? 

Vuxenlekar 2: Bananleken.

Denna lek är inget för de pryda eller känsliga! Så göm undan farmor och pastor Bosse! Den går ut på följande att man ställer upp ett gäng killar på rad och placerar en banan mellan deras ben, (påklädda eller ej beror på festens deltagare samt promillenivå) sedan går varsin tjej ned på knä framför varje kille och ska försöka att med endast hjälp av munnen skala bananen och sen äta upp den! Den tjej som blir klar först vinner! Man kan ju göra det hela lite roligare och mindre laddat eller vad man ska säga genom att köra att killen ska skala banan på en annan kille eller vice versa. Som sagt här sätter ni era egna regler.

Vuxenlekar 4: Isbiten.

Denna lek går ut på att man sitter i en ring, nära, inom så kallat kyssavstånd. En isbit (lagom stor) delas ut till den som ska starta och den ska med hjälp av endast sin mun överföra isbiten till den bredvid som också tar den i sin mun och överför den till näste osv. Ju mindre isbiten blir med tiden desto större risk för att läppar möts och brallor reses och kjolar vätes som min gamle onkologi lärare Torben alltid sade. Inget för den bacillrädde eller den kyske med andra ord. Perfekt för dig som kanske vill para ihop två blyga turturduvor eller sätta några i en obekväm situation. Det finns mängder med varianter av denna lek. Du kan tex göra en isbit utav öl eller vin så att deltagarna slipper sträcka sig efter sina drinkar under leken. Eller göra isbiten utav något annan rolig dryck, dock gärna ingen som är direkt hälsofarlig, om du nu inte ogillar festdeltagarna väldigt mycket. 

Vuxenlekar 5: Tvetydiga vuxenleken.

Denna lek går ut på att man använder sexuella referenser till lite snällare ändamål. Kan bli mycket roligt! Här nedan följer en lista.

Vem hittar hålet först? – Deltagarna har ögonbindlar och försöker få ned en penna man bundit fast mellan benen i tex en toarulle och får instruktioner utav publiken.

Vem har minst? – Deltagarna får ett paket tuggummi och ska försöka blåsa så små bubblor som möjligt, den som har minst vinner i denna värld! 

Vem har störst? – Denna kan göras som ovanstående text fast man försöker då blåsa upp den största bubblan. Eller så kan man välja något annat, ganska så svåruppblåst föremål och den som klarar att fylla den störst under tid vinner.

Vem suger bäst- Ta ett gäng tjej här och ge dem tolv sugrör som alla måste vara i munnen hela tiden och ge dem en öl eller liknade dryck som den som vinner ska suga upp först genom sugrören. Alla rören måste vara i munnen!

Vem slickar bäst – Här så ta ett gäng grabbar och häll ut en mängd strösocker på varsin tallrik, och vinnaren är den som slickar i sig sockret fortast. Går att byta ut mot lite styggare varianter som kanel eller kaustiksoda (skämt).

Vem är uthålligast- Här är det dags för alla tuffa grabbar att kavla upp ärmarna och göra armhävningar och för att göra det hela lite roligare och hetare kan ju en fager dam ligga under och räkna armhävningarna? Går ju såklart att göra det omvända med tjejer som gör armhävningar och killar som ligger underst. 

Vuxenlekar 6: Fräcka Svens lek.

Denna lek är en rolig vuxenlek där deltagarna ska lära sig och upprepa fraser. En man utses till Fräcka Sven och resten av deltagarna sitter på stolar. Fräcka Sven ska gå ned på knä framför varje flicka (eller man) och säga följande fras med stenansikte och utan att skratta för då förlorar han och åker ur leken.

 • Det är jag som är fräcka Sven, vill du se min jättelem?

Viktigt är att hålla ögonkontakten och som sagt inte skratta! Den som mottar den charmknuttes förfrågan svarar med.

 • Ja Sven, för jag är kåta Lena och jag vill jättegärna se vad du har mellan bena. 

Om ingen skrattar går då fräcka Sven vidare till nästa deltagare som sitter ned. Leken går som sagt ut på att den som skrattar åker ut. Om den som är Sven skrattar så blir den som han eller hon läste komplimangen för den nye Sven och så fortsätter leken tills endast en återstår. Kom ihåg att det inte är förbjudet heller att använda grimaser för att lyckas vinna över sin motståndare!

Så där ja då var listan slut över lekar och jag hoppas ni funnit lite roliga lekar att roa er med. Dessa kommer att liva upp även den tråkigaste fest och höja stämningen rejält och med ett par av dessa i din arsenal kommer du aldrig mera delta i eller hålla en tråkig tillställning. 

Välj rätt lek till rätt fest

Är det ett snofsigt party med galaklänningar och smoking kanske man inte bör välja det mest fysiska lekar som kan sabotera gästernas fina utstyrsel.

Rätt lek för gästerna.

Tänk på vilken typ av gäster du bjudit in. En del är kanske lite tillbakadragna och drar sig för lekar såsom charader eller andra där man ska vara centrum och tala och hålla på. Det allra bästa är kanske att vänta tills de lite blygare har fått en del drinkar inför västen så att de med släpper loss.

Tid och utrymme.

Detta är viktigt, dra inte gärna igång en lek som är för långdragen då allt som ofta uppmärksamhetsförmågan och koncentrationen hos festdeltagarna sjunker av outgrundlig anledning ju längre och blötare festen blir. Tänk även på att ha rätt miljö och utrymme för leken.

Så där, där var det slut med pekpinnar och regler. Så släpp loss era inre barn eller vad ni nu har där inne och ha det lite kul! Här nedan kommer en lista på lekar och spel.

Lämna en kommentar