Gåtor för barn

Ibland behöver vi alla låta våra hjärnor arbeta lite med en bra gåta. Men många gåtor är för svåra för alla ni barn. För att hjälpa er lite har vi samlat några av dem bästa gåtorna för barn i denna artikel. Genom att lösa gåtor över ni er på att tänka och på att se saker från en annan synvinkel vilket gör er mycket bättre på problemlösning. Gör er nu redo för här kommer några riktigt bra gåtor!

 1. Jag är nåt som du kan äta men jag kan också döda. Jag kan orsaka blindhet och brännskador. På grund av mig blir människor skadade. Trots detta är jag väldigt vacker och barn leker med mig. Vissa människor bor till och med i mig. Vad är jag?

Svar: Snö

 1. Du spelar spökboll med två andra personer. Ni står i en triangel och den som står kvar sist vinner. Blir du träffad av bollen åker du ut. Du träffar en tredjedel av gångerna du skjuter. Pär träffar hälften av gångerna och Nils träffar alltid. Du börjar kasta, sen får Pär kasta och sist får Nils kasta. Vad ska du göra för att ha störst chans att vinna?

Svar: Missa med flit. Om du skjuter och träffar Nils kommer det var Pärs tur och han kommer att skjuta på dig. Missar du med flit kommer Pär skjuta på Tom eftersom han aldrig missar. Då är det din tur att skjuta på Pär. 

 1. Fröken frågade lille Pär. Om jag gav dig två katter och sedan två till, hur många katter har du då? 5, svarade lille Pär. Fröken försökte igen. Två katter plus två katter. Hur många katter har du då? 5, svarade lille Pär igen. Fröken försökte en tredje gång. Om jag köpte två katter och sedan två till, hur många katter skulle jag då ha? 4, svarade lille Pär. Bra Pär sa fröken. Så om jag gav dig två katter och sedan två till, hur många har du då? 5, sa lille Pär igen. Varför svarar Pär så?

Svar: För att Pär redan har en katt hemma

 1. I en djuraffär fanns det en bur med en papegoja i. På buren stod det att papegojan upprepar allt som den hör. Erik köpte papegojan och pratade med den i en vecka men den sa inte ett ord. Då gick han tillbaka med papegojan till butiken men butiksägaren sa att han aldrig hade ljugit. Hur går det ihop?

Svar: Papegojan var döv

 1. En man skröt om att han minsann kunde hålla andan under vattnet i hela 6 minuter! En pojke lyssnade på mannen men var inte imponerad. Han sa att han minsann kunde hålla huvudet under vatten i hela 10 minuter utan att använda några hjälpmedel. Mannen sa att om pojken kunde klara det skulle han få 1000 kronor. Pojken klarade det och vann pengarna. Hur gjorde han?

Svar: Han fyllde ett glas med vatten och höll det över sitt huvud i 10 minuter. 

 1. En pojke var på en marknad och gick fram till ett stånd. I ståndet satt en man som sa: Om jag kan skriva din exakta vikt på det här pappret så får du ge mig femtio kronor. Om jag inte kan ger jag dig femtio kronor. Pojken som inte såg någon våg gick med på det hela. Han tänkte att han bara kunde säga att han vägde mindre eller mer än vad mannen skrev. Det slutade med att pojken fick betala femtio kronor. Hur gjorde mannen?

Svar: Han skrev ”din exakta vikt” på pappret. 

 1. Du kör en buss genom staden. Först satt det fem personer på bussen. På den första stationen gick 4 av och 3 gick på. På den andra stationen gick det av 2 men inga gick på. När du kom till den tredje stationen gick 2 av bussen och 4 gick på. Vad hette busschauffören? 

Svar: Samma namn som du (du kör bussen)

 1. Hur vet man vilka som är norrmän på en oljeplattform?

Svar: Det är dem som slänger brödsmulor till helikoptrarna

 1. Varför har inte norrmännen i sina drickor?

Svar: Han som kunde receptet har dött

 1. Din byrålåda har 10 svarta och 10 vita strumpor i sig. Du vill hitta ett par strumpor som matchar men lampan är släckt så du kan inte se något. Hur många strumpor måste du ta för att vara helt säker på att du får ett par som matchar?

Svar: Tre strumpor. Om du först tar en svart och sen en vit kommer du garanterat få en svart eller en vit nästa gång. Då har du ett par som matchar. Om du drar tre svarta eller tre vita har du fortfarande ett par som matchar. Därför behöver du aldrig ta mer än 3 strumpor. 

 1. En lärare har blivit bestulen på ett äpple som låg på hennes kateder. Hon har lyckats minska mängden misstänkta till tre elever. Jenny, Jakob och Erik. Barnen svara följande när hon frågar dem. 

Jakob: Jag gjorde det inte. 

Jenny: Jag gjorde det inte. 

Erik: Jakob gjorde det. 

Läraren vet att bara ett barn talar sanning. Vem talar sanning och vem är den skyldige?

Svar: Jakob talar sanning. Erik ljuger när han säger att Jakob tog äpplet och Jenny ljuger när hon säger att hon inte tog det. Om bara ett barn ska tala sanning finns ingen annan lösning. 

 1. Du ska besöka din mormor. På vägen dit måste du passera tre broar och under varje bro gömmer sig ett troll. Du har med dig tårtor till din mormor. Varje troll kräver att du ska betala tull för att få använda deras bro. Dem vill ha hälften av dina tårtor men eftersom trollen är snälla får du alltid tillbaka en tårta. Hur många tårtor ska du ha med dig när du börjar gå för att komma fram med två tårtor?

Svar: Två tårtor. Varje troll kräver hälften vilket är en tårta. Sedan får du tillbaka en tårta vilket för att du har två tårtor igen. 

Lämna en kommentar