Nyårslekar

Alla roliga Nyårslekar

Nyår, denna befrielse ifrån det gamla året och allt som varit samt början på någonting nytt. Champagnen flödar, raketerna smäller och humrar kokas. Frack, galaklänning och pompa och ståt eller så kanske du är lite simplare och firar i kalsonger och t-shirt i din soffa med några öl och en pizza, vem vet? Lite svårt att leka dessa lekar då om man valt att fira nyår själv men ja ja, man kan ju läsa och få inspiration för kommande nyår med folk! Här nedan kommer en lista på lekar och likande som man kan roas sig med på denna fest för det nya året! Var så goda!

Samling med Nyårslekar för vuxna

Bränn något ifrån förra året.

Denna ceremoni går till som så att man skriver ned en lapp på något man vill lämna bakom sig ifrån det gångna året, det kan vara allt ifrån ett förhållande som gick åt skogen, att man röker cigaretter, att man provsmakar mjölken i affären eller att man prövar sin partners underkläder i smyg. Gör det lite roligt, för ärligt talat är det en rätt pinsam ritual som nog bäst passar på Södermalm någonstans där folk tar sig själva på för stort allvar. Eller så gör ni den precis så allvarlig ni vill, om ni nu vill hålla på med sådant!

Quiz för det gångna året.

Frågorna till detta quiz kan involvera kompisgänget om alla känner varandra väl på nyårsfesten och vad ni haft för er under det gångna året eller om det är en lite större grupp, kanske vad som hände i världen under året, politik, kändisar som gjorde ditten eller datten och liknade stora händelser som de flesta borde ha koll på. Här nedan följer en lista på saker man kan skriva som frågor.

  • Vem blev ihop med vem under året?
  • Vem fick nytt jobb och löneökning? (känsligt, känskligt)
  • Vem sparka ut frugan och drog till Thailand?
  • Vem bytte däcken helt själv detta år?
  • Vad sa statsministern för roligt det här året då?
  • Vilket öl sålde mest på bolaget under de gånga året?
  • Vilken youtubevideo fick mest tittar under året?
  • Årets radioplåga nummer 1?

Ormen i brallan.

Dela upp gästerna i lag med runt tre till sex personer i varje. Ge sedan varje lag ett nystan med snöre. På angiven signal eller startsignal så ska varje lag försöka trä snöret genom varandras byxor eller kjolar. Alltså så här går det till, den förste spelaren drar genom nystanet genom sina byxor så att det kommer ut genom fötterna, näste man eller kvinna måste få ut snöret genom sina kläder osv. I slutet så ska snörets ändar knytas ihop för att man ska vinna. Självklart vinner de snabbaste laget!

Vem är vem?

Bra lek för festen där alla kanske inte känner varandra eller är så väl bekanta. Dela in gästerna i lag som får ett, två, tre och så vidare. Varje lag får ett par frågor om en annan grupp som de ska försöka ta reda på under festens gång. Exempel är ”Hur mycket väger Britta?” en lite farligare fråga kanske beroende på damen i fråga, men en skicklig spelare kan lista ut detta med charm och finurlighet, eller ”Hur mycket öl har Knut druckit?”. ” Men här kommer fulknepet! Som sagt så pågår denna tävling under kvällen och om ett lag misstänker att de får en fråga som just är involverad i sagda tävling så får de laget ljuga så att öronen ramlar av och tågen spårar ur.

Det brukar vara som så att i början av kvällen är alla otroligt misstänksamma, men allt eftersom tiden går och drinkarna går år så brukar folk släppa garden och de flesta har glömt bort tävlingen efter en par, sju-åtta öl eller drinkar. Bestäm en tidpunkt där svaren ska redovisas och de lag som är berörda får svara på om svaret är rätt eller fel. Laget med flest rätt vinner givetvis!

Ta upp lådan med tänderna.

Denna lek går ut på att man tar ett tomt paketflingor, en pappkasse eller liknade och ställer i mitten av deltagarna och uppgiften de får är att försöka plocka upp föremålet med hjälp av tänderna. Endast fötterna får vidrörda marken och man får inte använda sig av något stöd! Om man har en stor ölmage går dock detta bra att stödja torso på. När första omgången är klar så kan man klippa eller riva av låt säga en decimeter och så kör man igen. Det är bara och köra på tills föremålet är låg till höjd och den som klarar lägst höjd är vinnaren!

Placeringensleken.

Denna lek är en perfekt isbrytare och lära känna lek. Men det krävs dock en fest som har bordsplacering. Ge alla gäster lappar och sedan något som sammanknyter två lappar med varandra. Det kan vara förnamnet på en lapp och efternamnet på en annan lapp på någon känd skådespelare, idrottare eller politiker osv, eller något liknade. Sedan ska bordsgrannarna försöka hitta personen med rätt lapp. Man får prata en hel del med olika deltagare på festen och detta kan lätta upp stämningen så där i början utav det hela.

Ballongleken.

Detta är en lek av lite vildare slag och går till som så att deltagarna får en ballong fastknuten på varje ben med ett snöre och sedan ska de försöka att stampa sönder de andras ballonger och skydda sina egna! Kan gå vilt till men det är det allt värt. Den som har kvar en ballong eller två i slutet vinner och blir Ballong Kungen!

Köra Mc

Dela in deltagarna i två lag. Det ena lager kör motorcykel i stafett. Det andra laget spelar rollen som klocka som tar tiden på motorcykelåkarna.

De som spelar rollen som Mc åkare utrustas med en klädgalge, hatt och ett par handskar. Galgen är då såklart ett motorcykelstyre, hatten hjälm och alla måste ha handskar på sig. Om hatten ramlar av är det bara och stanna för att sätta på sig den igen, för man får ju inte köra Mc utan hjälm! När startsignalen går ska den första MC åkaren sätta på sig hela utrustningen och fatta klädgalgen med båda händerna. Sedan ska han springa i en cirkel runt om de lag som är klockan och han som kör motorcykeln måste hela tiden låta och brumma som en motorcykel, annars blir de tidstillägg. Laget som är klockan mäter tiden genom att bolla en fotboll till varandra samtidigt som alla räknar högt hur många gånger bollen sparkas fram och tillbaka. När starten går för motorcykeln startar då tiden och man räknar högt ett, två ,tre och så vidare. Ju fortare bollen sparkas mellan klockslaget desto sämre tid för motorcykelåkarna. När det första laget kört färdigt så byter de plats med varandra och roller och sen ser man vilket lag som fick den snabbaste tiden!

Maffia.

Till denna lek så behöver man en kortlek, fast det är inte nödvändigt. Man bör vara runt tio deltagare. En person utses till spelledare. Om man är tolv personer kan man han tre stycken som spelar maffia, en som är läkare och en annan som är sheriff. Om man är färre än tio stycken kan maffian minskas till två personer och om man är fler än femton personer kan exempelvis h fyra stycken maffiamedlemmar, två läkare och två sheriffer. 

Den som är spelledare plockar upp lika många svarta kort som det finns maffiamedlemmar, röd dam är läkarens kort och kung är för de som är sheriffer, och resten röda och oklädda kort så att man får lika många kort som deltagare. Istället för kort så kan man skriva lappar eller liknade om man saknar en kortlek. Spelledaren delar ut korten så att ingen ser de andras kort utan bara sitt eget. 

Leken börjar med att alla blundar utom den som är spelledare. Spelledaren berättar någon historia ungefär som ” Maffian var ute och promenerade i sina kvarter”. Då ska de som spelar Maffian tutta upp och utan ord ska de komma överens om ett offer som de ska döda genom att peka på personen. Sedan sluter det sina ögon igen. Sedan säger spelledaren att Sheriffen ska titta upp.

Denne gör det och ska då peka ut en person han eller hon misstänker är maffiamedlem. Är personen sheriffen pekar på maffiamedlem så nickar spelledaren annars icke. Då blundar sheriffen och han eller hon som är läkare tittar upp och väljer ut en person att skydda. Första gången vet läkaren antagligen ingenting och då kan det vara bra att skydda sig själv. Läkaren blundar och sen får alla titta upp. Om det skulle vara så att maffian dödat en som läkaren inte skyddat, då är denne död och ute ur leken. Nu ska alla deltagare diskutera vem som kan vara medlem i maffian tex genom vem som ser misstänkt ut eller om man hörde några ljud eller liknade när man blundade. Sheriffen kan ju ha viktig info men om han avslöjar sig direkt vet ju maffian om att han eller hon är sheriffen och kommer då antagligen döda honom nästa gång.

Om majoriteten vill rösta ut någon gör man det genom att räcka upp handen. Om fler än hälften av alla deltagare röstar ut personen, alltså om de tror denne är medlem i maffian så åker den deltagaren ut ur spelet. Man behöver inte rösta varje gång och röstar max en gång per spelrunda. Sedan börjar de om på samma sätt. Om maffiamedlemmarna kommer i majoritet så vinner maffian och om maffiamedlemmarna blir utröstade så vinner folket!.

Lämna en kommentar