Hur är betting en del av spelvärlden?

Är du en av de många som gillar att spela? Du är knappast ensam. Spel är en syssla som sträcker sig över generationer. Vi har tagit en titt på hur betting även länge varit en del av spelvärlden.

Spel är ett spännande begrepp vars innebörd varierar stort genom tiderna. För fyra generationer sedan hade spelande definitivt inte inneburit samma sak som nu. Vad som är väldigt spännande är att det i vår moderna tid skett något utav en sammanslagning mellan fysisk sport och e-sport.

Sverige har en långa och gedigna traditioner av sport, föreningar och betting. Vårt land har historiskt sett faktiskt varit ett av de mest framgångsrika länderna i världen när det kommer till sport och har variit en dominerande kraft inom ishockey, fotboll och handboll. Egentligen är det inte så konstigt då idrott har en oerhört lång historia i Sveriges som många anser inleddes med bildandet av Svenska Idrottsförbundet i Stockholm den 15 juli 1901.

I Sverige så anses därför spel- och vadslagningskulturen nära sammanlänkad med svensk sporthistoria. Men vad som inte är riktigt lika etablerat är att betting även har långsiktiga anor inom spelvärlden.

Spelandet tar fart

Dator och TV-spel brukar typiskt sett anses vara en form av digital underhållning som är interaktiv och engagerande. Även om de allra första spelen dök upp under 1950-talet så är de flesta överens om att de fick sitt genomslag på 1970-talet och har blivit allt populärare.

Ett av de allra första spelen uppfanns 1958 av fysikern William Higinbotham som skapade det för att illustrera interaktiv tillämpning av oscilloskop. Spelet hette Tennis for Two och var ett tvådimensionellt tennisspel för två spelare. I slutet av 1972 släppte amerikanska företaget Atari spelet Pong som blev ett av de mest populära arkadspelen och än i dag sätter standarden för ett klassiskt arkadspel.

Redan i detta tidiga skede ser man en tydlig koppling mellan spelandet och betting. När arkadmaskinerna dök upp så var det nämligen just pengar som krävdes för att spela, och framgångarna i spelet var det som lockade till att investera mer. Även om det inte fanns någon möjlighet till monetär avkastning så fick man valuta i formen av spelframgångar.

Spelandet flyttar in i hemmet

När Nintendo 1983 lanserade Nintendo Entertainment System (NES) så blev det enligt många början på en våg av hemmabaserat spelande. Vad detta innebar var även att kostnaden för spel skiftade från små återkommande summor till ett större belopp, dels för själva spelenheten men även för spelen.

Det dröjde ganska länge innan det skedde någon förändring i denna spelmodell. Intressant nog så var det den breda lanseringen av internet i kombination med arkadspelsvärldens pengamodell som innebar att betting och spelande kunde förenas i en gemensam upplevelse.

Betting och spel förenas

För Sveriges del så var det en särskild blandning av betting som kulturellt förankrat via idrottsvärlden, flera generationer uppvuxna med spel och en drastisk utbyggnad av internet som gjorde att betting blev en möjlighet.

Vad internet tillförde var dels enkelheten i att sammanlänka spelare med speltjänster för att ta del av ett oerhört enormt utbud. Att det finns så pass många olika typer av spel att ta dela av via internet  gjorde att man kunde välja klassiska favoriter så som slots, poker, blackjack, roulette och baccarat men även moderna varianter av spel med lootboxes och liknande belöningssystem.

Vår gemensamma samtid är därför en spännande blandning av spel för pengar, bettingkultur och ett världsomspännande nätverk som sätter oss i kontakt med såväl varandra som speltjänster. Ingen hade nog kunnat ana att utvecklingen skulle ta denna riktigt, och vad framtiden har att erbjuda kan nog ingen ens gissa.

Är spel inte en grej? Ta då en titt på några citat om livet och fundera vidare.

Lämna en kommentar