Svåra gåtor

Vi har tidigare nämnt hur viktigt det är att hålla igång hjärnan lite. Det kommer helt enkelt hjälpa dig att hålla igång längre och må bättre. Känner du att du kanske har börjat tröttna lite på alla de normala korsorden. Då kanske det skulle passa perfekt med lite trevliga gåtor som du kan klura på? Genom att lösa gåtor över ni på att tänka och ni blir bättre på problemlösning. Ni över också på att komma ihåg information, minnet är alltid trevligt att ha i behåll. Har ni inte klarat andra gåtor som vi har lagt upp kan det vara en bra idé att försöka igen idag, kanske klarar ni några av dessa. Övning ger färdighet som man säger nu för tiden. Därför är det bara att öva lite till om det inte går första gången. Nu kör vi igång med några riktigt svåra gåtor!

Lista med de bästa svåra gåtor

 1. I en stad finns det två frisörer. I den bra delen av staden ligger en fin frisör. Frisören som jobbar där har en fin frisyr och är alltid vänlig mot alla sina kunder. Hans butik är fin och skinande. I den sämre delen av staden ligger den andra frisören. Han har en ful frisyr och hans butik är alltid väldigt smutsig. En dag kommer det en främling till staden som får höra om dessa två frisörer. Efter att ha hört detta väljer han att gå till frisören i den dåliga delen av staden. Varför gör han det?
  Svar: Frisörerna kan inte klippa sig själva. Frisören i den fina delen klippte sig alltså hos frisören i den dåliga delen och den i den dåliga hos frisören i den bra delen. Eftersom frisören i den bra delen har finast frisyr måste frisören i den dåliga delen vara den bästa frisören.
 1. En kvinna går in på en bank och ber om ett lån på 10 000 kronor för att hon vill åka till Asien i en månad. Bankmannen säger till kvinnan att om hon vill låna pengarna måste hon lämnade någon form av säkerhet. Kvinnan lämnar in sin bil som är värd 150 000 kronor till banken. När hon sedan kommer tillbaka betalar hon av lånet och får tillbaka sin bil. Bankmannen sa att medans hon var borta fick dem reda på att hon var väldigt rik. Han frågar därför varför hon ville ha ett lån. Kvinnan berättar och mannen inser att hon är riktigt smart. Varför tog kvinnan lånet?
  Svar: Genom att ge banken bilen höll dem den säker medans hon var borta, dessutom behövda hon inte betala någon parkeringsavgift.
 1. Alex var världens starkaste man. Han kan utan problem lyfta saker som väger 1000 kg eller mer. En dag var det en stor tävling där alla världens starkaste män kom för att anmäla sig. Utmaningen var att lyfta 1005 kg och hålla det i fem minuter. Den som klarade detta vann. Om mer än en person klarade utmaningen fick domarna bestämma vem de tyckte hade klarat det bäst. Eftersom Alex var världens starkaste man borde han komma först. Alex kom tvåa. Varför?
  Svar: I första meningen säger vi att Alex var världens starkaste man, inte är. Han blev besegrad och är inte längre världens starkaste man.
 1. Fem pirater har grävt upp en stor skattkista med hundra guldkronor i sig. De ska nu dela upp guldet mellan sig men kan inte komma överens om hur de ska göra. Dem kommer fram till ett system. Varje pirat får ge ett förslag. Om mer en 50% av piraterna håller med gör dem så. Om mindre än 50% håller med slänger dem piraten som kom med förslaget överbord. Varje pirat vill självklart få så mycket guld som möjligt. Vad ska den första piraten föreslå?
  Svar: Han föreslår att han får 98 guldkronor, den tredje piraten får en krona och den femte får också en krona. Den tredje och femte kommer gå med på detta för gör dem det inte kommer dem inte att få något alls i nästa plan.
 1. En kung hade inga söner, inga döttrar och ingen drottning. För att bestämma vem som skulle styra riket efter honom tog han därför en stor påse med frön. Sedan gav han ett frö till varje barn i hela riket. Det barn som fick den finaste plantan skulle få styra landet efter honom. I slutet på tävlingen kom alla barnen till slottet med sina fina plantor. Kungen valde en liten flicka vars kruka var tom. Varför gjorde han det?
  Svar: Kungen hade gett alla barnen falska frön som aldrig skulle bli några växter. Flickan var den enda som faktiskt var ärlig och som inte bytte ut sitt frö.
 1. En man är på jobbet. På skrivbordet har en check på 10 000 kronor. När han åker hem glömmer han den där. Han åker snart tillbaka men checken är borta. På jobbet fanns det just då en städare, en revisor och brevbäraren. Mannen börjar fråga revisorn som säger att han såg checken och la den under en bok för att hålla den säker. Dem kollar men den är inte där. Städaren säger att hon hittade checken och la den mellan sidan 2 och 3 i boken för att den inte skulle försvinna. Den finns inte där heller. Brevbäraren säger att han såg checken sticka ut, därför la han den mellan sidan 3 och 4 för att hålla den säker. Mannen vet direkt vem den skyldige är. Vem är det och hur vet mannen det?
  Svar: Om checken kunde ligga mellan sidorna 2 och 3 blir 3 och 4 på olika sidor om varje papper. Brevbäraren snodde alltså checken.

Hitta lista med gåtor för barn

Skratta åt dessa Svåra gåtor

Hoppas att ni klarade några av dessa gåtor, annars kanske vi gjorde dem lite för svåra. Det är i alla fall tillräckligt för att aktivera hjärnan lite även om ni inte klarade dem. Kom gärna tillbaka hit senare för mer gåtor, att göra detta en gång räcker inte. Ni måste hålla igång denna goda vana för att få maximal effekt. Ha det nu fortsatt bra, vi ses förhoppningsvis snart igen. 

Lämna en kommentar