Innan du lånar pengar

Sponsrad artikel

Ibland hamnar vi i oförutsedda ekonomiska situationer, och har man inte en buffert eller undansparade pengar så kan det vara svårt att komma ur denna utan ett lån. Vissa lånar pengar av vänner och familj, men det kan skapa problem i relationer och ibland känns det helt enkelt bättre att låna pengar av en bank eller långivare. Men att ta ett lån och att hitta rätt lån kan vara lite av en djungel, här kommer lite tips på vad du bör tänka över innan du tar ett lån.

Gör en budget

När du har bestämt dig för att ta ett lån så bör du sätta dig ner och göra en budget. En budget gör du för att räkna ut hur mycket pengar du kommer att behöva låna, samt i hur lång tid. När du väl har tagit lånet ska du börja betala av på det varje månad, och då behöver du veta hur mycket du kan undvara i din månadsbudget. När du har gjort det kan du bestämma dig för hur lång löptid lånet bör ha.

Var uppmärksam på att nästan alla lån kommer med räntor i olika storlekar, ju högre ränta desto mer pengar blir du skyldig i slutändan. Räntor varierar beroende på vilket slags lån du tar, från vilken långivare och hur mycket pengar du lånar. Tänk på att du fortfarande ska kunna betala dina vanliga utgifter varje månad, när låneavgiften tillkommer.

Ta hjälp av jämförelsetjänster

Ett bra sätt för att samla lånen på marknaden och jämföra dem sinsemellan är att använda sig av en jämförelsetjänst för lån. LoanScouter är en sådan, som har samlat lånen på en och samma sida så att du får en ordentlig överblick över vad de olika långivarna kan erbjuda just dig. Istället för att ringa runt till olika långivare och banker, eller spendera timmar på Google, så kan du på en jämförelsetjänst som LoanScouter jämföra massvis av långivare på en och samma sida. Här kan du se vilka räntor och avgifter som tillkommer samt varigheten på lånet. Det är gratis att använda sig av jämförelsetjänster för lån, och du måste gå vidare till själva banken när du väl ska skicka iväg din låneansökan.

Olika typer av lån

Vad är det du har tänkt låna till? Är det ett bolån för att köpa en ny bostad? Pengar till renovering eller en ny bil? Eller behöver du ett mindre belopp för att få ekonomin till att gå ihop en månad, eller som ska användas till en resa eller liknande? Det finns nämligen massvis av lån att välja mellan, och många olika banker och långivare. Ta dig tiden och sätt dig in i de olika lånen, för att komma fram till vilket lån som passar just dina behov. Jämför gärna flera banker för att se var du kan få bäst villkor, och läs alltid igenom det finstilta.

Se till att du uppfyller bankens krav

Långivarna har olika krav på dig som låntagare. Dessa kan variera från långivare till långivare, och beroende på vilket slags lån du tar. De kriterierna som alltid är gällande är att du ska ha fyllt 18 år, vara folkbokförd i Sverige, ha en inkomst och inte vara tidigare skuldsatt. Utöver detta kan det alltså tillkomma krav om till exempel BankID och betalningsfrist. En del snabblån erbjuder attraktiva lån utan räntor till sina nya kunder, men dessa ska vanligtvis betalas inom en väldigt begränsad tidsperiod. Ofta ska snabblån utan ränta betalas inom 30-60 dagar, vissa redan inom en vecka, annars tillkommer dyra avgifter som du bör undvika. 

 

Lämna en kommentar