Femkamp

Roliga ideer till Femkamp

Femkamp är alltid uppskattat och det är en ganska enkel sak att anordna ett kalas eller fest med ett femkampstema! Man är med fördel utomhus då lekarna kan kräva en del utrymme, eller om man har tillgång till en större lokal såsom en gympasal eller bygdegård går detta även bra. Femkamp kan både vara fysiskt men även innehålla lekar såsom frågesport, tipspromenad olika quiz och liknade. Här nedan kommer lite förslag på olika lekar ni kan ha i eran femkamp! 

Lekar till Femkamp

Race med disktrasa.

Denna lek eller stafett går ut på att transportera vatten i en disktrasa ifrån en hink till en annan. Till denna lek behöver man vara ett ganska så stort gäng. Minst en tjugo deltagare. Dela sedan in er i lag. Varje lag behöver två hinkar, vatten och fem disktrasor eller liknade som är bra på att suga upp mycket vatten. Minst hälften av hinkarna ska vara i samma storlek och markeras med nivåmarkeringar på samma höjd allihop.

Sedan ställer sig lagen på led. En hink med vatten och disktrasorna sätts ut framför ledet och en tom hink placeras längst bak i ledet. Det hinkar som placeras där bak ska vara lika stora och markerade med nivåer. 

När leken börjar tar han eller hon som står längst fram i ledet en disktrasa, doppar den i hinken med vatten och fyller den på så vis med vatten, så mycket han bara kan och skickar sedan trasan bakåt i ledet. Första personen som tar emot trasan tar den över huvudet, nästa emellan benen, nästa igen överhuvudet och så håller det på så tills trasan når den sista personen i ledet.

När trasan når den sista personen så tar han eller hon trasan och vrider ut vattnet i dem tomma hinken med nivåmarkeringen. 

När trasan är helt urvriden på vatten springer då den person som vridit ur den längst fram i ledet och blöter trasan och samma procedur upprepas igen. Leken fortsätter tills ett av laget har fyllt upp hinken med vatten längst bak i ledet till nivåmarkeringen. Det laget står då så som stolta vinnare! 

Ballongrace.

En kul lek som inte kräver mycket förberedelser eller material. Allt som krävs är ett par ballonger. Dela in er i lag och dela sedan ut ballonger till deltagarna. Blås inte upp ballongerna för hårt utan lagom. Bannan ser ut som så att man har en startlinje och sedan ett objekt man ska runda lite längre fram. Förste deltagare tar ballongen mellan benen och ska försöka springa, hoppa eller gå med ballongen mellan benen utan att tappa den, runda objektet och sedan tillbaka och överlämna ballongen till näste deltagare. Det lag som är först med att få alla deltagare att transportera ballongen vinner!

Dragkamp.

En lek eller tävling de allra flesta känner till eller hört talas om. De som behövs är ett långt rep, gärna ett grovt som man får bra grepp runt. Fäst sedan någon form av symbol i mitten av repet såsom en vit duk eller liknade. Runt fem personer i varje lag är bra eller detta kan anpassas beroende på repet och längden. Dragkampen går helt enkelt ut på att man ska försöka dra över det andra laget till sin sida eller den vita duken/ symbolen över en viss linje man har nära sig. Här är det fysisk styrka och tyngd i kroppen som väger tyngst så tänk på detta när ni delar in lag! Ingen bra idé att sätta 120 kg karlar mot barn och kvinnor om man nu inte tycker sånt är roligt i och för sig. 

Höbalsrace.

Denna lek är en sann klenod ifrån böndernas värld. Leken leks därför med fördel på en plats där hö finns att tillgå. Det går även att byta ut greppen och höet emot en spade och en jordhög. Kan vara fiffigt om man nu vill få lite gratis trädgårdshjälp med! Men i alla fall leken går ut på att man har två lag, varje lag har en hög med hö framför sig och får en högaffel. Lagen får starta en liten bit ifrån högen med hö och ska sedan springa fram och försöka få med sig så mycket hö man bara kan och sen återvända till sitt lag och där lassa av höet. Det laget som lyckas förflytta högen först står som vinnare.

Spika spik.

En simpel men rolig lek. Allt som behövs är ett par två tum fyror som man ställer upp på lämplig anordning och höjd och sedan lätt spikar i ett dussin spikar i. De tävlande ska då försöka med att slå ned spikarna snabbast möjligast i brädan. Först med alla spikar nere vinner. Något för alla er hemmafixare och snickare där ute! 

Cykelstafett.

Det enda som krävs i denna lek är en cykel var till varje lag, en banna med några hinder och liknade samt ett glatt humör och någorlunda kondition! Bygg upp en rolig hinderbana för de tävlande med lite hopp, kanske ett par objekt man ska sick sacka emellan och objekt man ska runda. Att cykla igenom en grop med vatten är även det roligt, i alla fall för publiken. Vid någon del av bannan kan ett antal utvalda stå och kasta vattenballonger på den tävlande eller spruta ned dem med vattenpistoler. Barn älskar detta så om sådana kortvuxna, små människor finns närvarande låt dem gärna kasta vattenballonger på arga farbror Bosse eller PMS Ingrid. En del av banan kan även cyklas med ögonbindel eller något annat roligt. Bara din fantasi sätter gränser när det kommer till olika hinder eller liknade i denna lek. 

Blindgång.

Denna lek går ut på att den tävlande får en ögonbindel och ska gå igenom en bana och ska klara av detta endast med hjälp av instruktioner ifrån sitt eget lag. För att göra det hela roligare och mer utmanade kan den tävlande få ha på sig till exempel ett par skor man snörat ihop, ett par för stora eller små skor, bära på två hinkar med vatten som inte får spillas ut eller balansera något på huvudet eller annan kroppsdel. Mycket rolig samt simpel lek som alla som har ett par ben och öron kan medverka i. 

Kasta saker i lådor.

En lek som går ut på att man har ett visst antal objekt med hål, och i dessa hål ska någon form av boll eller liknade kastas i. Man kan göra dessa lådor i olika svårighetsgrad. Man kan ha en vanlig standard tioliters hink som man ska träffa med en tennisboll på låt säga tre meters avstånd. Nästa uppgift kan vara lite svårare och kanske vara en tom glaslåda eller liknade som man ska träffa med en pingisboll på fem meters avstånd, här sätter bara din egen kreativitet upp gränserna. I slutet så kan man ha den allra svåraste uppgiften. Kasta en tennisboll över ett långt avstånd i en hink kanske? Vem vet, hitta på något bara så löser det sig! 

Matrace

Med tanke på hur stort det blivit på sociala medier såsom Facebook, Youtube och Instagram med eating challenges som det kallas för på engelska så kommer här en version man kan ha med i en femkamp. Dela helt enkelt in er i lag, ha sedan ett x antal uppgifter som ska slutföras för att det segrande laget ska stå som vinnare. All dessa uppgifter involverade som du säkert misstänkt att man ska äta något. Första delmålet kan vara att laget ska äta upp en bricka med korv med bröd, andra att äta upp en balja glass eller liknade och en annan uppgift kan vara att laget kör i sig tio kg potatissallad, mängden bör ju självklart stå i proportion till antal deltagare, kan vara svårt för en duo att sätta i sig tio kg potatissallad eller bearnaisesås eller vad man nu har valt. Perfekt tävling får man kombinerar både lek med en måltid! En annan lite mer vuxen version kan vara att byta ut maten mot alkoholhaltiga drycker och med uppgifter som att man ska dela och dricka upp ett flak öl fortast och sen kanske halsa en låda vin med laget osv, en mycket rolig och spännande lek.

Tävling med skottkärra

Denna lek är mycket kul och uppskattat hos alla fysiska och tävlingsinriktade individer. Man delar in sig i lag, varje lag får en skottkärra och uppgiften är att föra över ett x antal saker ifrån en punkt till en annan. Här kan man ha lite olika såsom en hög med jord som ska skyfflas upp i kärran och sedan köra över en viss linje och dumpas där. Kanske man kan försöka fylla kärran med vatten på något vis och sen försöka fylla en hink eller liknade till en viss nivå. En hög med ved som ska transporteras eller ännu roligare, ett par öl i kärran som sen när man nått målet ska drickas upp med hast och bravur. Man kan även transportera varandra fram och tillbaka. Tävlingen och vad man ska göra bestämmer ni själva förstås. 

Så där ja, då hoppas vi att ni har fått lite inspiration och tankar till nya lekar och tävlingar ni kan ha med i era framtida femkamper! Hoppas ni har haft det roligt under tiden ni läst om dessa! 

Det här inlägget har skapats med spindelharpan-gratis.se.

Lämna en kommentar