Samarbetslekar.

Det är ju väldigt populärt nu för tiden med samarbetslekar och så kallad teambuilding, en modern form av mumbojumbo i de flesta vettiga människors ögon. Här så tar vi dock inte seriöst på sådant utan tar det för vad det är, lekar som man har kul med helt enkelt. Här nedan så kommer lite förslag på olika lekar man kan roa sig med.

Hitta Samarbetslekar här!

Livvakts-brännboll.

Till denna aktivitet behöver man en större yta, en fotbollsplan eller en stor gräsmatta. Man ska ha fyra koner som deltagarna ska runda. Deltagarna delas in i ett innelag samt ett utelag. Förste man i laget som är inne sparkar eller kastar ut en boll av något slag och sen ska denne försöka att ta sig runt banan utan att bli träffad av bollen. Det är förbjudet att försöka springa bakåt på banan och konerna är inte zoner där man är fredad eller liknade. Det lag som är ute, alltså utelaget ska ta upp bollen och försöka att träffa han eller hon som springer. Man får inte springa med bollen eller ta några steg utan man ska passa bollen om någon av ens lagmedlemmar har en bättre chans att träffa han som springer. Om man inte har bollen får man röra på sig. 

En annan person i innelaget utses till livvakt och hans eller hons uppgift är att skydda den som springer ifrån att bli träffad av bollen. Livvakten kan ta emot hur många träffar som helst av bollen. När allt är klart så blir livvakten kastare och så går det vidare på så vis. Innelaget får poäng för varje runda de klarar av att springa och utelaget för varje gång man prickar och bränner innelagets löpare.

Getingen.

Denna lek går till som så att en utses till geting och han ska sticka det andra deltagarna. När han har lyckats sticka någon så ska då offret stå helt stilla. Men han eller hon kan dock bli väckt till liv igen genom att någon av de andra deltagarna rör vid den förstenade. Det gäller för getingen att vara taktiskt här och för de andra att samarbete väl och taktiskt. 

Catch the flag eller flaggleken.

I flaggleken behöver man flaggor/konor, band till lagen, snöre som markerar mittlinjen, två stycken lag, två flaggor eller konor och en rektangulär yta där man kan utföra leken. Varje planhalva har en bas i den bortre änden där lagets flagga ska placeras, samt ett fängelse väl utsatt en bit ifrån basen. Målet med denna lek är att ta motståndarlagets flagga ifrån deras bas, sedan springa över till sin egen bas och nudda sin egen flagga med motståndarnas. På den egna planhalvan så är man säker. Blir man tagen på motståndarens sida så blir man satt i deras fängelse. Den som lyckas med att fånga in en motståndare måste följa denna fånge hela vägen till fängelset. Om man har motståndares flagga och blir tagen så måste man släppa flaggan rakt ned på marken och han eller hon som tagit en måste låta flaggan ligga kvar på marken och ta den fångade till fängelset. Flaggan har nu byt plats men ska ligga kvar där den ligger. Om man lyckas springa med flaggan till sitt lags planhalva så får man en poäng. Då släpps alla fångar fria, flaggorna placeras tillbaka till sina baser och en ny omgång börjar då. Man kan även istället för att försöka ta flaggan fokusera på att befria sina lagkamrater som sitter i fiendens fängelse. Detta gör man genom att rusa till motståndarnas fängelse och ta tag i en kompis och föra den hela vägen över till sitt eget lags sida. När man håller i sin vän och går över motståndarlagets sida så kan man inte bli tagen. Dessa regler gäller för en lite mindre spelyta, på en större så kan man ändra eller justera på reglerna.

Blind lego.

Denna lek är bra för att öva på kommunikation, samarbetsvilja och liknade. Man behöver dock lite förberedelser samt en del lego. Går även bra att använda andra saker man kan bygga ihop, kanske lite pinnar som man kan snöra ihop eller liknade? Leken går till som så att halva laget får instruktioner på vad den andra halvan av laget ska bygga ihop. Det kan vara alltifrån en bil, ett torn, en fyrkant i en viss färg och den andra halvan ska bygga ihop det hela. Men här kommer det luriga, de som bygger ihop ska ha ögonbindel på sig och måste därför lyssna noggrant på de som ger instruktionerna. Mycket bra för att utveckla kommunikationen mellan individer…. Den som lyckats efterlikna sin uppgift i slutet allra mest står som vinnare! 

Sifferskådespeleri.

En rolig lek där deltagarna får visa upp sin kreativa sida. Den går till som så att man delar upp sig i slumpmässiga par och sedan får dessa par en instruktion på en scen ifrån vardagen eller liknade som de ska spela upp. Men här kommer kruxet, de får inte använda ord utan ska istället rabbla upp slumpmässiga siffror som till exempel ”12345 eller 5457547” och liknade. Här gäller det att ha rätt tonfall och även arbeta med kroppsspråk och ansiktsuttryck för att publiken ska förstå vad som förmedlas. När väl publiken lyckats gissa på vad skådespelarna försöker gestalta så är det nästa pars tur. Här nedan följer några exempel på scener man kan spela upp.

  • Beställer mat på en restaurang och ger sedan ett klagomål på att det inte smakade gott.
  • Glömt plånboken när man ska handla i en mataffär.
  • Går på föräldramöte där läraren säger att ens barn antagligen behöver gå i särklass. 
  • Samtal till telefonsupport där ingen förstår vad den andre menar.
  • Ogiltig biljett på tåget eller bussen när en kontrollant dyker upp.
  • Polisen stoppar dig för fortkörning.

Kom ihåg ni får bara prata med slumpmässiga siffror och kroppsspråket för att förmedla er scen! Lycka till!

Sådär då hoppas vi att ni funnit lite inspiration till olika lekar som kan stärka ert samarbete eller vad ni nu vill ha gjort, eller bara ha lite kul helt enkelt. Lycka till önskar vi och hade så bra!

Lämna en kommentar